mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Prehliadky mŕtvych tiel: Zmení sa konečne niečo?

Tomáš Husovský   |   21.9.2017

Prax pri prehliadke mŕtvych tiel v posledných rokoch dlhodobo poukazovala na vážne nedostatky tak v právnej úprave ako aj v činnosti príslušných štátnych orgánov. To všetko vyústilo do vzájomnej nevraživosti medzi pozostalými, lekárom vykonávajúcim prehliadku mŕtveho tela a štátnym orgánom, ktorý dohliada na dodržiavanie zákonnosti pri prehliadkach (Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou – ďalej len „úrad“) a tým v konečnom dôsledku aj do nedôstojného procesu prehliadky.

Uprednostniť pacienta, či prehliadku mŕtveho tela?

Lekári vykonávajúci prehliadky boli nútení vykonávať prehliadku po netransparentnom výbere. Nebolo právne jasné, či majú dať prednosť svojim pacientom v ambulancii alebo mŕtvemu. Lekári boli častokrát napádaní pozostalými za neskoré príjazdy k mŕtvemu telu a v konečnom dôsledku neboli za túto činnosť náležite odmeňovaní.                 

Pozostalí boli vystavení stresujúcim a nepríjemným situáciám, keď neprimerané dlho čakali na vykonanie prehliadky, napríklad rodinného príslušníka.

Ani štátne orgány svojou činnosťou neprispeli k riešeniu tejto situácie a celú zodpovednosť a váhu preniesli len na lekárov vykonávajúcich prehliadky využívajúc hrozbu sankcie.

Prichádza zmena?

Navrhovaná právna úprava by mala podľa predkladateľa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky tieto problémy odstrániť, čo však vzhľadom na skúsenosti lekárov vykonávajúcich prehliadky tomu tak vôbec nemusí byť. Nech už je akokoľvek právna úprava kvalitne schválená, bez skutočne správnej aplikácie a finančného zabezpečenia nemusí zamýšľaný výsledok priniesť. 

Ministerstvo zdravotníctva má však za to, že nedostatky budú odstránené a finančne to bude dostatočne zabezpečené.

Nová pozícia „organizátori prehliadky mŕtvych tiel“

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje, že prehliadky mŕtvych tiel budú zabezpečovať najmä osoby označované zákonom ako „organizátori prehliadky mŕtvych tiel“, ktorí budú zabezpečovaní Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ak nie je možne službu dostatočne zabezpečiť cez „organizátora“ nastupujú na rad lekári, ktorí majú vydané oprávnenie na vykonávanie prehliadok alebo zamestnanec Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a to podľa rozpisu vydaného úradom. Ak ani vtedy nebude môcť byť zabezpečená táto služba, tak ju budú musieť podľa rozpisu vykonávať aj lekári poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť.

Pripomienky samosprávnych orgánov

Samosprávne orgány zastupujúce lekárov vykonávajúcich prehliadky, ktorí poznajú nástrahy praxe najlepšie v procese legislatívy navrhujú ďalšie zmeny, ktoré by mohli prispieť k zlepšenie celého procesu.

Proklamujú najmä to, že prehliadky by mohli zabezpečovať aj poskytovatelia zdravotnej záchrannej služby, tak ako to upravovala aj právna úprava účinná do roku 2005. Tým by došlo k odľahčeniu systému prehliadok a zabezpečil by sa aj cieľ ktorý Ministerstvo zdravotníctva komunikuje ako cieľ prioritný – zabezpečenie etiky a efektívnej prehliadky mŕtveho tela. Tento návrh však Ministerstvo zdravotníctva predbežne rázne vylučuje. 

Rovnako požadujú, aby aj príprava procesu tvorby rozpisu bola transparentná a lekári boli zaradzovaný do rozpisu rovnomerné – to znamená každý rovnako, tak, aby nebol nikto znevýhodňovaný. Ministerstvo zdravotníctva túto námietku akceptovalo a malo by ju v zákone zakotviť. 

Ďalšie pripravované zmeny

Rovnako sa má umožniť, aby sa lekári mohli dať pri prehliadke zastúpiť iným oprávneným lekárom, avšak na svoju vlastnú zodpovednosť (za vykonanie prehliadky). 

Predbežné sa zdá, že Ministerstvo zdravotníctva sa skutočne rozhodlo zlepšiť situáciu pri prehliadke mŕtvych tiel, avšak aj napriek tomu si ponechali zadné vrátka pre prípad nefungovania celého procesu, čo znamená, že to znovu zaťaží tých istých lekárov, ktorí sú nadmerne zaťažovaní aj dnes. Poukazujúc na to, že niektoré časti Slovenska vzhľadom na geografické a demografické rozloženie a ekonomické postavenie majú svoje špecifiká.

Najbližšie týždne po účinnosti zákona ukážu ako sa predpoklady Ministerstva zdravotníctva napĺňajú, avšak lekári z praxe už teraz v tejto oblasti očakávajú opätovné problémy.

Účinnosť novely zákona č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, a ktorá sa dotkne aj ďalších zákonov, sa v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta predpokladá od začiatku budúceho roka.

(Počet prečítaní: 1516)