mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Pohotovosti po novom – krátenie odmeny lekára za službu na pohotovosti (4. časť)

Peter Gabrik   |   19.12.2017

V predchádzajúcich článkoch sme Vás informovali komplexne o zmenách v pohotovostiach na Slovensku. Zmeny sú postupne zavádzané zákonom do praxe ale naplno sa nimi lekári a pacienti budú riadiť od 1. júla 2018. Novela zákona však priniesla zásadné novinky v odmeňovaní. Jednak pozitívne, že sa odmeny lekárov slúžiacich na pohotovosti zvýšia, ale zároveň aj negatívna, že sa odmeny v istom prípade budú krátiť. Krátenie je diskutabilné a sporné.

Zákon sa podujal lekárom pomôcť, najmä pokiaľ ide o dĺžku povinnosti slúžiť na pohotovosti (max. do 22.00 hodiny povinne, dlhšie len na dobrovoľnej báze v doplnkovej ambulancii pohotovostnej služby) a tiež v odmenách. Vo všeobecnosti je novela zákona zlepšením doterajšieho stavu, no všimli sme si niektoré sporné momenty. Je potrebné na začiatok doplniť, že novinky v odmeňovaní sa prvýkrát uplatnia až od polovice budúceho roku, ale v zákone už sú napísané a sú platné. Dovtedy bežia LSPP za súčasného stavu.

Výška odmeny po novom

Doteraz odmeňovanie lekárov za „odslúženú“ noc nebolo nikde presne a jednotne upravené a odmena sa líšila od pohotovosti k pohotovosti. Nová úprava už jasne stanoví sumu, ktorá lekárovi prináleží za jeho službu. Lekár ako zamestnanec organizátora mať nárok na minimálne 12 EUR za hodinu (brutto), pričom v prípade dohody môže byť táto „hodinovka“ aj vyššia.

Ak organizátor uzatvorí inú ako pracovnoprávnu zmluvu s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, potom mu musí zaplatiť sumu najmenej vo výške celkových mzdových nákladov zodpovedajúcich sume 12 EUR/hodinu podľa predchádzajúcej vety. To je prípad, kedy bude uzatvorená zmluva s podnikateľským subjektom – poskytovateľom, napr. obchodnoprávna, a následne do služby príde zamestnanec tohto poskytovateľa. Novela tak rieši to, aby organizátor poskytovateľovi zaplatil celkové mzdové náklady na 12 Eur/hodinu, aby tak lekár zamestnanec mohol dostať zákonných 12 Eur brutto.

Prejdime k spornému kráteniu odmeny...

Odmena 12 Eur za hodinu služby na pohotovosti (bez ohľadu na vyššie uvedené prípady) môže byť krátená až o 40%.

Poďme ale pekne poporiadku. Zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti v § 8a predpokladá, že v prvom rade sa organizátor s lekármi dohodne a zabezpečí tak zmluvne a dobrovoľne pokrytie celého rozsahu pohotovosti. Oznámenie, že má všetky dni pokryté, zašle VÚC. Ak organizátor nedokáže zabezpečiť poskytovanie pohotovosti v celom potrebnom rozsahu na nasledujúci mesiac (t.j. nedohodne sa s lekármi z daného územia zmluvne), musí o tom informovať VÚC. Následne VÚC vydá rozpis na tie tzv. “diery v kalendári”, ktorými doplní povinne poskytovanie pohotovosti do plného rozsahu. Zverejnením rozpisu VÚC sa má zo zákona za to, že sa o ňom každý dotknutý lekár dozvedel.

Krátenie odmeny rieši zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v § 80a ods. 5 a vzťahuje sa len na prípad, že organizátor nezabezpečil dobrovoľne/zmluvne (resp. svojimi zamestnancami) výkon služby v pohotovosti a na rad prišiel rozpis pripravený zo strany VUC.

V takom prípade sa odmena za poskytovanie pohotovosti na základe rozpisu, ktorá je najmenej vo výške celkových mzdových nákladov na hrubú mzdu 12 Eur sa slúžiacemu v kalendárnom mesiaci, v ktorom neboli zo strany organizátora zabezpečené služby na pohotovosti znižuje o:

  1. 2 % ak poskytovanie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby nebolo zabezpečené menej ako 7 hodín alebo 7 hodín,
  2. 2,5 % za každé začaté 4 hodiny, ak poskytovanie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby nebolo zabezpečené viac ako 7 hodín a menej ako 49 hodín, alebo práve 49 hodín,
  3. 40 % ak poskytovanie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby nebolo zabezpečené viac ako 49 hodín.

Čo toto komplikované ustanovenie nového zákona znamená? 

Zákonodarca chce týmto “motivovať” lekárov a organizátorov, aby uzatvárali zmluvy na výkon pohotovostí, lebo v prípade ak sa nedohodnú a príde na rad VÚC (doplnkový rozpis VÚC) zarobia menej - odmeny sa im budú krátiť (jednak organizátorovi a jednak aj lekárovi ktorý na základe rozpisu bude u organizátora slúžiť). Ak by to zákonodarca nechal tak, že odmeny by boli rovnaké aj po doplnení rozpisu VÚC, potom by podľa názoru zákonodarcu hrozilo, že organizátor by mal problém riadne dopredu naplánovať poskytovanie pohotovostí. Lekári by sa s nim nemuseli dohodnúť a diery by boli zaplnené lekármi podľa VÚC (za rovnakú odmenu). Stratila by sa tak motivácia dohodnúť sa dlhodobo, napevno a dobrovoľne.

Taktiež v dôvodovej správe k zákonu, k novele 578/2004 Z.z. je na zdôvodnenie § 80a ods. 5 uvedené, že organizátor bude mať v prípade, že sám nezabezpečí poskytnutie služieb zmluvne zníženú paušálnu úhradu, a preto by sám musel zo svojho zaplatiť naviac. To je teda dôvod krátenia – ak má organizátor skrátenú odmenu, potom nech ju má skrátenú aj lekár. 

Poďme sa pozrieť aj na to, o koľko bude krátený organizátor pohotovostí, ak nezabezpečí službu lekárov dobrovoľne na základe zmluvy. Bude to viac alebo menej ako bude krátená odmena lekára? 

Zákon 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach v § 8 ods. 11 hovorí: Ak organizátor nedokázal úplne zabezpečiť poskytovanie pohotovostí v kalendárnom mesiaci, za ktorý mu patrí paušálna úhrada, v rozsahu

  1. do 7 hodín nezabezpečenia, patrí mu paušálna úhrada znížená o 3 %,
  2. viac ako 7 hodín a menej ako 49 hodín nezabezpečenia, patrí mu paušálna úhrada znížená o 3,5 % za každé začaté 4 hodiny nezabezpečenia poskytovania PAPS,
  3. viac ako 49 hodín, nezabezpečenia, patrí mu paušálna úhrada znížená o 75 %.

V porovnaní s vyššie uvedeným krátením odmeny lekára je vidieť, že krátenie je prísnejšie voči organizátorovi oproti poskytovateľom. Organizátor teda pri nezabezpečení zmluvného pokrytia pohotovosti bude od poisťovne inkasovať menej. O časť odmeny však prídu aj lekári, ktorí nastúpia podľa rozpisu VÚC.. Zákon za model “nedobrovoľného” vykrytia služieb prostredníctvom rozpisu VÚC menej trestá lekárov a viac organizátora.

Zmeny až od 1. júla 2018

Dôležité je, že až do 30. júna 2018 bude odmeňovanie po starom. To znamená, že do konca júna 2018 nie je v praxi žiadne krátenie (no nie je ani povinnosť uhrádzať minimálnu odmenu 12 Eur). Celý popísaný režim s organizátorom a odmeňovaním/krátením nabehne naplno od 1.júla 2018.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 3320)