mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Pacienti môžu mať v súdnych sporoch vyššiu šancu

Michaela Fabianová   |   9.2.2016

V prípade uplatňovania si pacientovho nároku pri poškodení zdravia súdy doposiaľ striktne vyžadovali stopercentné preukázanie príčinnej súvislosti medzi nesprávnym postupom lekára a spôsobenou škodou. V tejto časti Vám predstavíme isté „prelomenie“ súdnej praxe, kedy súdy vo svojej judikatúre postupne prehodnocujú výklad pojmov „spôsobenie škody“ a „príčinná súvislosť“, čím by sa mohli reálne zvýšiť šance pacientov na úspech v súdnych sporoch o náhradu škody na zdraví.

Vzhľadom na to, že príčinná súvislosť nie je právnymi predpismi Českej, ako ani Slovenskej republiky definovaná, je potrebné v prípade rozhodovania obdobných sporov prihliadať na všetky okolnosti prípadu, ktoré môžu mať vplyv na uloženie povinnosti k náhrade trov konania resp. uznania zodpovednosti za škodu.

Ako aj Ústavný súd Českej republiky po vzore medzinárodných a zahraničných súdov uviedol, súdy by mali ustúpiť od formalistického presadzovania požiadaviek stopercentného preukazovania príčinnej súvislosti a prijať adekvátnejší, pre poškodenú stranu prívetivejší výklad zodpovednosti za škodu. Inšpiráciou by im mohli byť právne poriadky krajín, najmä Veľká Británia, ktoré si vytvorili doktrínu tzv. „straty šance“, či „straty očakávania“.

Súd podľa nej odhaduje pravdepodobnosť  dosiahnutia určitých šancí, pokiaľ by lekár v danom prípade zvolil určitý postup a porovnáva tieto šance, či sú nižšie alebo vyššie ako tie, ktoré by bolo možné očakávať pri nerušenom chode vecí. Inak povedané, vychádza sa z toho, aké by boli v prípade správneho lekárskeho postupu prognózy na úplné vyliečenie, či odvrátenie smrti pacienta.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1918)