mediPRÁVNIK chráni už 1887 ambulancií a lekární.

Nový zákon o radiačnej ochrane: Lekári, aj vás sa môže týkať!

Jana Böszörményiová   |   16.4.2018

Zákon o radiačnej ochrane začiatkom tohto roka rozprúdil mediálne vody. Najprv návrh tohto zákona síce prešiel parlamentom, ale neodobril ho prezident. No nakoniec parlament prelomil prezidentov nesúhlas (tzv. veto) a návrh zákona uzrel svetlo sveta. V predchádzajúcom článku (Prehliadky mŕtvych, eZDRAVIE, tehotenský poplatok či liek na výnimku - čo sa zmenilo?) sme vás oboznámili s novinkami schválenými skrz tento zákon, ktoré sa priamo radiačnej ochrany netýkajú. Teraz sa poďme pozrieť na „koreň“ samotnému zákonu o radiačnej ochrane, hlavne čo sa týka lekárskeho a nelekárskeho ožiarenia.

Radiačná ochrana predtým

Predtým bola oblasť radiačnej ochrany upravená v zákone č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. No z dôvodu potreby transponovania smernice z dielne EÚ bolo potrebné prijať nový zákon, ktorý by komplexne upravil túto rozsiahlu problematiku a zosúladil „naše“ predpisy s európskymi štandardami v rámci radiačnej ochrany. Z toho dôvodu všetky doterajšie právne predpisy z oblasti radiačnej ochrany boli zrušené a nahradené týmto novoprijatým zákonom.

Radiačná ochrana teraz

Ako bolo uvedené vyššie, radiačnú ochranu po novom komplexne upravuje zákon č. 87/2018 Z.z. o radiačnej ochrane, ktorým bola transponovaná Smernica Rady 2013/59/Euratom z. 5. decembra 2013 ktorou sa stanovujú základné bezpečnostné normy ochrany pred nebezpečenstvami vznikajúcimi v dôsledku ionizujúceho žiarenia. Tento zákon upravuje činnosti už zavedené v praxi predchádzajúcim zákonom a zároveň ustanovuje aj úplne nové povinnosti pri výkone štátnej správy v oblasti radiačnej ochrany, podmienky vykonávania činnosti vedúcej k ožiareniu v plánovanej situácii ožiarenia, existujúcej situácii ožiarenia a núdzovej situácii ožiarenia a ďalšie.

Lekárske ožiarenie

Lekárske ožiarenie si okrem zákona o radiačnej ochrane našlo cestu aj do zákona č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, hlavne čo sa týka povinností poskytovateľa zdravotnej starostlivosti pri vykonávaní lekárskeho ožiarenia. 

Zákon o radiačnej ochrane pri lekárskom ožiarení reguluje:

  • podmienky optimalizácie lekárskeho ožiarenia vrátane podmienok optimalizácie pri biomedicínskom výskume,
  • povinnosť dodržiavať diagnostické referenčné úrovne,
  • úpravu radiačnej ochrany pre sprevádzajúce osoby vrátane medzných dávok ožiarenia,
  • pôsobnosť zdravotníckeho pracovníka – klinického fyzika pri zabezpečovaní radiačnej ochrany, jeho kompetencie, ustanovuje požiadavky na minimálny počet klinických fyzikov na jednotlivých špecializovaných pracoviskách, na ktorých sa vykonáva lekárske ožiarenie,
  • zodpovednosť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti za zabezpečenie radiačnej ochrany pri lekárskom ožiarení,
  • požiadavky na rádiologické prístroje z hľadiska radiačnej ochrany,
  • všeobecné požiadavky na lekárske rádiologické pracoviská, povinnosť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý prevádzkuje lekárske rádiologické pracovisko, ho zabezpečiť vhodnými osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami,
  • povinnosť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý vykonáva lekárske ožiarenie, viesť záznamy o individuálnych dávkach pacientov pri lekárskom ožiarení a poskytovať ich úradu verejného zdravotníctva, a ďalšie.

Zákon o zdravotnej starostlivosti pri lekárskom ožiarení reguluje:

  • ktoré osoby môžu byť ožiarené lekárskym žiarením,
  • kedy je lekárske ožiarenie odôvodnené,
  • ktorí zdravotnícki pracovníci sú oprávnení indikovať lekárske ožiarenie,
  • ktorí zdravotnícki pracovníci vykonávajú lekárske ožiarenie,
  • osobitnú ochranu tehotných žien a dojčiacich matiek pri lekárskom ožiarení, a ďalšie.

Nelekárske ožiarenie

Nelekárske ožiarenie je „nováčikom“ – ide o nový inštitút , ktorý zákon definuje ako: „každé zámerné ožiarenie fyzickej osoby na účel zobrazenia tejto fyzickej osoby, ktorého základným cieľom nie je prínos pre zdravie ožiarenej fyzickej osoby“. Môže ísť napríklad o prípady hľadania rôznych predmetov v tele človeka, odhaľovanie zbraní, odhaľovanie skrytých osôb v rámci kontroly nákladu a i.

Zákon o radiačnej ochrane v rámci nelekárskeho ožiarenia reguluje:

  • kedy ide o nelekárske ožiarenie,
  • vymedzuje druhy nelekárskych ožiarení,
  • podmienky na vykonávanie nelekárskeho ožiarenia v zdravotníckom zariadení, kompetenciu osoby, ktorá je oprávnená nelekárske ožiarenie indikovať,
  • podmienky na vykonávanie nelekárskeho ožiarenia mimo zdravotníckeho zariadenia, a ďalšie. 

Hrozia nejaké sankcie?

Áno, hrozia. Príslušný orgán radiačnej ochrany uloží poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pokutu od 500 EUR do 10 000 EUR, ak napríklad: 

  • nevybaví pracovisko, na ktorom sa vykonáva lekárske ožiarenie vhodnými osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami, prístrojmi a pomôckami na radiačnú ochranu pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú lekárske ožiarenie, pre pacientov alebo sprevádzajúce osoby a pre vyšetrované osoby,
  • neudržiava používané zariadenie na lekárske ožiarenie v dobrom technickom stave,
  • neodstránil bezodkladne nedostatky zistené v technickom stave zariadení na lekárske ožiarenie.

Príslušný orgán radiačnej ochrany uloží poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pokutu od 1 000 EUR do 30 000 EUR, ak pri vykonávaní lekárskeho ožiarenia poruší povinnosti ustanovené týmto zákonom na zabezpečenie radiačnej ochrany a v dôsledku porušenia týchto povinností dôjde neplánovanému ožiareniu, ktoré má za následok zdravotnú ujmu pacienta.

Odkedy?

Účinnosť tohto nového právneho predpisu bola stanovená na 1. apríl 2018.

(Počet prečítaní: 1685)