mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.

Lekári, pripravte sa na viaceré zmeny v rezidentskom programe

Jana Bajužík Böszörményi   |   24.7.2018

Odstránenie obmedzenia doby prerušenia rezidentského štúdia, či viac dôvodov, pre ktoré možno rezidentské štúdium prerušiť sú niektoré zo zmien, ktoré priniesla novela zákona č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti účinná od 1. júla 2018. Upravuje i sankcie, ktoré hrozia samotným rezidentom.

Čo je rezidentský program?

Tento pojem je mnohým ľudom známy z prostredia amerických medicínskych seriálov či filmov. V roku 2014 bol spustený aj u nás. Podstatou rezidentského programu je zaradenie daného zdravotníckeho pracovníka (lekára) do špecializačného štúdia, ktoré je až do úspešného absolvovania špecializačnej skúšky financované z prostriedkov štátneho rozpočtu. Rezident sa zaviaže, že po skončení rezidentského programu neodíde do zahraničia, ale ostane na Slovensku a bude poskytovať zdravotnú starostlivosť v odbore, ktorý vyštudoval. Momentálne prichádzajú do úvahy odbory všeobecné lekárstvo a pediatria, avšak Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje tieto odbory rozšíriť o ďalšie – anesteziológiu a intenzívnu medicínu, urgentnú medicínu a detskú psychiatriu.

Taktiež pomerne obmedzujúcim faktorom pre rezidentský program bolo limitovanie dĺžky prerušenia špecializačného štúdia, a to najviac na dva roky súvisle. To bolo „kameňom úrazu“ hlavne pre mladých lekárov a lekárky, ktoré chceli ísť na materskú či rodičovskú dovolenku.

Aké zmeny nastali?

Novela zákona č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (novela č. 192/2018 Z.z.) odstránila najväčšie prekážky a problémy rezidenčného štúdia. Po novom nastanú tieto zmeny:

  • odstránenie obmedzenia doby prerušenia rezidentského štúdia

Jednou z pozitívnych zmien je vymiznutie obmedzenia doby, na ktorú mohli rezidenti prerušiť svoje rezidenčné štúdium. Predchádzajúca práva úprava totiž prísne limitovala dĺžku tohto prerušenia, a to na maximálne 2 roky. Po novom sa toto prerušenie nebude nijak obmedzovať, čo do dĺžky prerušenia.

  • viac dôvodov, pre ktoré možno rezidentské štúdium prerušiť

Novou právnou úpravou došlo k rozšíreniu dôvodov, pre ktoré sa bude môcť špecializačné štúdium prerušiť  - to znamená, že okrem dôvodu dočasnej práceneschopnosti, materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky sa štúdium bude môcť prerušiť aj pre iné dôvody hodné osobitného zreteľa (napr. choroba člena rodiny, blízkeho človeka, nešťastie v rodine a pod.).

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1174)