mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

LEGE ARTIS: Postup v súlade so zákonom

mediprávnik   |   7.7.2015

Ako sme už na našej stránke uvádzali,  jedným z poslaní Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je preverovanie, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne. V medicíne sa často používa označenie lege artis. Pod týmto latinským pojmom sa skrýva znenie ustanovenie § 4 ods. 3 zákona o zdravotnej starostlivosti. 

Postup, ktorý je v súlade so zákonom

Postup lege artis v doslovnom preklade znamená „postup v súlade so zákonom“. Podstatným znakom postupu lege artis je súlad s poznatkami medicíny a biomedicínskych vied. Vo všeobecnosti možno za stav lekárskej vedy považovať poznatky, ktoré sa vyučujú na lekárskych fakultách, resp. sú súhlasné prijímané na odborných medicínskych fórach a súčasne predstavujú najvyššie dosiahnuté poznanie v danej medicínskej oblasti. Splnené musia byť súčasne dve podmienky: postup, ktorý zdravotník zvolil musí byť odborne medicínsky uznávaný a musí byť v súlade s aktuálnym stavom vedy v danej oblasti.

Konštatovanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Keď Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konštatuje, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá Lege artis by malo znamenať to, že poskytnutá zdravotná starostlivostˇ spĺňa podmienku odbornosti. Takýto výsledok dohľadu je pre lekára potvrdením toho, že postupoval správne a pre pacienta informáciou, že prípadné domáhanie sa náhrady škody môže byť problematické.

(Počet prečítaní: 6682)