mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Kto je zodpovedný za škodu na pacientovom zdraví?

Michaela Fabianová   |   3.2.2016

V predchádzajúcich častiach sme Vám priblížili, čo musí pacient žalujúci lekára dokázať, aby bol v spore úspešný a v nadväznosti na to oslobodený od povinnosti nahradiť trovy konania. Na to, aby bolo možné pristúpiť k týmto krokom, je v prvom rade nutné podať na súde žalobu a v nej správne určiť osobu, ktorá bude v spore vystupovať na strane odporcu, čo však v určitých prípadoch nemusí byť také jednoduché. Preto by sme v tejto časti radi upriamili Vašu pozornosť na dôležité ustanovenia súčasnej právnej úpravy zodpovednosti za škodu.

V zmysle ustanovenia Občianskeho zákonníka:

„Škoda je spôsobená právnickou osobou alebo fyzickou osobou, keď bola spôsobená pri ich činnosti tými, ktorých na túto činnosť použili. Tieto osoby samy za škodu takto spôsobenú podľa tohto zákona nezodpovedajú.“

Preložené do laického jazyka – v konkrétne rozoberanom prípade je právnickou osobou  druhá sťažovateľka – zdravotnícke zariadenie, ktoré zamestnávalo ošetrujúcu lekárku žalobcovej manželky. Za smrť žalobcovej manželky, v prípade preukázania príčinnej súvislosti, by preto malo byť zodpovedné zdravotnícke zariadenie, ktoré na vykonávanie zdravotníckych úkonov využívalo ošetrujúcu lekárku. Tá za spôsobenú škodu nezodpovedá. (To vysvetľuje tvrdenie, prečo nebola spôsobilá byť odporcom v súdnom konaní).

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1862)