mediPRÁVNIK chráni už 1897 ambulancií a lekární.

Je možné garantovať výšku platov zdravotníckych pracovníkov?

mediprávnik   |   31.8.2015

Už skoro tri roky trvá rokovanie Slovenskej Komory sestier a pôrodných asistentiek o zvýšení platov sestier. V poslednom období sa spojili viaceré zdravotnícke komory a predstavili spoločný návrh, ktorý sa zaoberá garantovaním určitej úrovne platov pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, či v ambulantnom, alebo lôžkovom zdravotníckom zariadení.

Môže však štát zaviazať súkromníkov, aby zvýšili platy sestrám?

Z úst členov vlády niekoľkokrát zaznelo, že to možné nie je – s odvolaním sa na rozhodnutie Ústavného súdu SR o platoch sestier.


Ako to teda je?

Požiadavky zdravotníckych komôr sú formulované na stránke SKSaPA http://www.sksapa.sk/aktuality-a-oznamy/spolocne-poziadavky-stavovskych-a-odborovych-organizacii-v-zdravotnictve.html.

Všeobecne povedané, Národná rada SR má právomoc prijať zákonný predpis, ktorým by upravila platové pomery určitej skupine obyvateľstva bez ohľadu na skutočnosť, či je zamestnávateľom štátny alebo neštátny subjekt. Takáto právna úprava však musí vykazovať určitý stupeň ustavnoprávnej kvality.Voľne povedané, takáto úprava musí primerane zohľadňovať princípy, ktoré Ústava a medzinárodné dohovory vyžadujú pri ukladaní povinností, či “obmedzovaní" ľudských práv.


Dá sa zvýšiť plat aj v neštátnom sektore?

Sme názoru, že ani vo svetle nálezu Ústavného súdu SR týkajúceho sa protiústavnosti zvýšenia platov sestier (PL. ÚS 13/2012-90) by nebolo právne obhájiteľné paušálne odmietnuť možnosť zvýšiť (upraviť) mzdu zamestnancom bez ohľadu na to, či pracujú v štátnej alebo v privátnej oblasti. Rozlišovanie medzi týmito dvoma sektormi nemôže byť jediným kritériom na posúdenie súladu takejto právnej úpravy s ústavou.

Teda podľa nášho názoru je z právneho pohľadu možné zvýšenie miezd aj pre neštátny sektor. Takáto úprava by však musela byť spojená so širšou koncepčnou zmenou, napríklad s garanciou vyššieho príjmu pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (napr. skrz vyššie plnenia zo strany zdravotných poisťovní, zvýšením cien jednotlivých výkonov a podobne).


Vieme si dovoliť zvyýšenie platov sestier?

Rovnako na ústavnosť “paušálnej” úpravy má vplyv aj miera zvýšenia platov (o koľko?) a časové hľadisko zavedenia tejto zmeny (nie naraz a hneď, ale napr. postupnou gradáciou). Uvedený právny názor samozrejme nemá kontext na odpoveď na prípadnú otázku, či zvýšenie miezd predstavuje prijateľnú ekonomickú záťaž a či si ju systém môže ako taký dovoliť.

Aj táto problematika predstavuje spojené nádoby. Ak sa povie “a” musí sa povedať aj “b”, pretože ináč hrozí, že nespokojnosť ktorú teraz prejavujú zdravotnícki pracovnici sa len presunie na inú skupinu – priamo na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

(Počet prečítaní: 2129)