mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.

Čo posudzuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

mediprávnik   |   12.7.2015

Ak má pacient alebo jeho blízka osoba pochybnosť o tom, či zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne, obracia sa Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Po doručení výsledku šetrenia býva pacient často nespokojný s tým, že celé konanie prebehlo bez neho a vôbec nebol pribratý k rozhodovaniu. Je to tak správne?

Aká je úloha ÚDZS?

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy zisťuje, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne, lat. lege artis. V prípade, ak pacient chce namietať len nezrovnalosti v zdravotnej dokumentácie, mal by sa obrátiť na orgán, ktorý lekárovi vydal povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorým je buď Ministerstvo zdravotníctva SR alebo príslušný samosprávny kraj. Úrad pre dohľad za zlé vedenie zdravotnej starostlivosti sankcie neukladá.


O čom rozhoduje ÚDZS?

Čo sa týka samotného rozhodovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, je potrebné si uvedomiť, že konanie úradu prebieha len medzi lekárom a úradom. Pacient teda nie je účastníkom konania a nemá procesné práva účastníka konania. 

Prakticky to znamená, že akákoľvek korešpondencia a aktivita pacienta je braná len ako podnet úradu a je výslovne na úrade, ako s ňou naloží. Po vykonaní dohľadu (sú dve formy – na diaľku alebo na mieste) úrad prerokuje s lekárom protokol a vydá rozhodnutie. 

Toto rozhodnutie sa pacientovi nedoručuje, keďže nie je účastníkom konania. Pacientovi sa doručí len to, ako bolo rozhodnuté, a teda či sa jednalo o správny – lege artis alebo nesprávny – non lege artis postup. Aj napriek tomu, že pacient nie je účastníkom konania, keď je nespokojný vie urobiť nasledovný krok...

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 3800)