mediPRÁVNIK chráni už 1901 ambulancií a lekární.
článok patrí do seriálu

Čo je to príčinná súvislosť v pacientskych kauzách?

Michaela Fabianová   |   28.1.2016

V nadväznosti na predchádzajú časť Vám vysvetlíme základný atribút, ktorý je potrebný preukázať v súdnom konaní pri uplatňovaní si pacientovho nároku pri poškodení zdravia. Možno konštatovať, že ide o najťažšie dokázateľný predpoklad zodpovednosti za škodu, na dokázaní ktorého častokrát stroskotajú súdne žaloby. Dôvodom je súdna prax, ktorá, ktorá pri dokazovaní vyžaduje 100% príčinnú súvislosť. Veľmi vysoká pravdepodobnosť, častokrát blížiaca sa k bezpečnej istote nestačí na preukázanie uvedeného predpokladu. 

Podstatou rozoberanej kauzy je stopercentné preukázanie príčinnej súvislosti medzi konaním lekárky a smrťou pacientky. Čo však tento právny pojem znamená?

V právnej teórii sa vzťah príčinnej súvislosti označuje ako priama väzba javov, v rámci ktorého jeden jav (príčina) vyvoláva druhý jav (následok). O vzťah príčinnej súvislosti ide, ak je medzi nesprávnym postupom a škodou vzťah príčiny a následku. Laicky povedané: „Akcia vyvoláva reakciu“.

Tento vzťah je jedným z predpokladov naplnenia občianskoprávnej zodpovednosti upravenej v Občianskom zákonníku, podľa ktorého: „Každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti.“

Základnou právnou povinnosťou poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je poskytovať zdravotnú starostlivosť správne. Preto pre posúdenie vzniku nároku pacienta na náhradu škody je nevyhnutné zistiť, či poskytovateľ zdravotnej starostlivosti takto skutočne postupoval. Ale ani to však nestačí pre založenie právnej zodpovednosti poskytovateľa voči pacientovi – ta vzniká až v prípade, ak je následkom tohto nesprávneho postupu škoda na pacientovom zdraví. Teda medzi nesprávnym postupom a vzniknutou škodou musí existovať, už toľkokrát spomínaná, príčinná súvislosť. Práve jej preukázanie je v súdnom konaní najťažšou úlohou.

Je potrebné na súde 100% preukázanie príčinnej súvislosti, tz. preukázanie, že následkom nesprávneho postupu je škoda na pacientovom zdraví bez najmenších pochýb?

V tak komplikovanej oblasti spoločenských vzťahov, akou je medicína, nie je možné jednoducho určiť vzťah príčiny a následku. Preukázanie stopercentnej príčinnej ...

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 2814)