mediPRÁVNIK chráni už 1900 ambulancií a lekární.

Budú si poistenci Unionu uhrádzať zdravotné úkony zo "svojho vrecka"?

Jana Boszorményiová, Katarína Tomková   |   2.12.2016

V zásade väčšinu zdravotných výkonov preplácajú zdravotné poisťovne. Na Slovensku ich máme tri, a to Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, poisťovňu Dôvera, a Union. Na prvé decembrové dni možno nebudú v dobrom spomínať poistenci UNION poisťovne, a to z toho dôvodu, že zmluvu s ňou vypovedalo už viac ako 30 nemocníc, ich počet sa však stále zvyšuje. Čo to pre ich poistencov znamená? Bude alebo nebude im poskytnutá „bezplatná“ zdravotná starostlivosť, na akú sú zvyknutí?

O bezplatnej zdravotnej starostlivosti sa čo-to už popísalo, teda občania SR majú právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia, garantovanú Ústavou a radom ďalších právnych predpisov ...

Môže poskytovateľ vypovedať zmluvu poisťovni? Nebude ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti?

Zákon č. 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou je predpisom, ktorý ustanovuje zdravotným poisťovniam určité práva a povinnosti. Tento zákon rovnako oprávňuje poisťovňu, ale aj poskytovateľa zdravotnej starostlivosti (nemocnicu, ambulanciu a podobne) vypovedať zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Poskytovateľ tak môže urobiť z viacerých dôvodov. Jedným z nich je, ak poisťovňa poruší podmienky stanovené v zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Druhým je, ak poskytovateľ má možnosť uzatvoriť zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s inou zdravotnou poisťovňou za vyššiu cenu (napríklad, ak mu iná zdravotná poisťovňa poskytne vyššiu sumu úhrady za určitý zdravotný výkon). Poskytovateľ môže vypovedať zmluvu prípadne aj z iných dôvodov ustanovených v zmluve za predpokladu splnenia zákonných podmienok.

Podstatnou skutočnosťou je v tomto prípade výpovedná lehota, ktorej všeobecná dĺžka je ustanovená na 12 mesiacov, ak si ju poisťovňa s poskytovateľmi v zmluve neurčili inak. Podľa vyjadrení zdravotnej poisťovne Union maju v zmluvách s poskytovateľmi dohodnutú všeobecnú výpovednú lehotu na 12 mesiacov. Pre prestrašených poistencov je práve táto skutočnosť kľúčová.

Čo sa bude diať s poistencami zdravotnej poisťovne Union?

V zásade nastanú dve možné situácie:

  1. Ak príde pacient na vyšetrenie k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poisťovni Union NEVYPOVEDAL uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti – tak si v zásade poistenec môže vydýchnuť, pretože všetko bude „po starom“. Nebude musieť platiť za zdravotné výkony inak hradené zdravotnou poisťovňou, pretože zmluva je stále v platnosti.
  1. Ak príde pacient na vyšetrenie k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poisťovni Union VYPOVEDAL uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti – tu je situácia zložitejšia. V zásade sa v najbližšom roku nič nemení ani pre poistencov, ktorým budú zdravotné výkony u takýchto poskytovateľov poskytované naďalej bezplatne, teda budú hradené zo zdravotného poistenia. Ale pozor ! - po uplynutí 12 mesiacov však poistencom poisťovne Union odpadne úsmev na tvári, pretože títo poistenci budú musieť u poskytovateľov, ktorí nemajú uzavretú zmluvu s poisťovňou Union, platiť za vyšetrenie a iné zdravotné výkony, ktoré by za normálnych okolností boli poskytnuté zdarma (teda hradené z verejného zdravotného poistenia).

Stále však platí, že bez ohľadu na to, či osoba je alebo nie je poistencom tejto alebo akejkoľvek inej poisťovne, má nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti v zásade kedykoľvek.

Ste tu nový?

Bezplatne sa zaregistrujte a my vám na privítanie
darujeme jeden článok zadarmo!

Už u nás máte účet?

Uzamknutú časť článku si môžete kúpiť za 3 € s DPH,
alebo ho získate ako súčasť jedného z balíčkov.

Tento článok má rozdielne pokračovanie pre ambulancie
a pre lekárne. Vyberte si to, ktoré vás zaujíma:

Pokračovanie pre

Ambulancie

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

Pokračovanie pre

Lekárne

Chcem tento článok za

3 €

Prístup k článkom ako súčasť balíka

od 7 € / mesiac

(Počet prečítaní: 1675)